Συναυλία Παύλου Μελή (2021)
Πολλά μπορούν να ειπωθούν για το θέμα της βίας ενάντια των γυναικών, όμως στο κείμενο αυτό θα εστιάσω στην συναυλία που πραγματοποιήθηκε από τον καλλιτέχνη Παύλο Μελή και το συγκρότημά του στις 15/7/2021. Η συναυλία αυτή ήταν αφιερωμένη στις γυναίκες και στην ενδοοικογενειακή βία. Αρωγοί της σημαντικής αυτής συνεισφοράς του Π. Μελή και των συνεργατών του στάθηκαν οι χορηγοί.
Έμπνευση για εμένα για να γράψω το συγκεκριμένο κείμενο έδωσε η συνέντευξη του Π. Μελή στις 30/10/2022 στο διαδικτυακό ραδιόφωνο oiniadesradio.com όπου είμαι εκφωνήτρια και επιμελήτρια των τραγουδιών. Τότε, λοιπόν, ο Μελής μου έστειλε υλικό γενικά και ειδικά από την εν λόγω συναυλία και έτσι αποφάσισα να γράψω ξεχωριστά για το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας κτλ. όπου τυγχάνει ο καλλιτέχνης ως ευαισθητοποιημένος άνθρωπος να τραγούδησε ώστε να στηρίξει γυναίκες που έχουν υποστεί βία.
Ως κοινωνία έχουμε συνηθίσει να ακραγγίζουμε τέτοια φλέγοντα ζητήματα, ωστόσο ο Παύλος Μελής ενεργοποιήθηκε και οργάνωσε μαζί με τους συνεργάτες του και τον κόσμο του Ρεθύμνου μια εξαιρετική συναυλία στο πλαίσιο εξάλειψης του φαινομένου. Η συναυλία πραγματοποιήθηκε στην Φορτέτζα (Ρέθυμνο). Εκεί με μελωδίες ο Π. Μελής και με καλή διάθεση γέμισε τον χώρο με αισιοδοξία και χαρά.
Για να είμαι ειλικρινής δεν παρευρέθηκα, δυστυχώς, στη συναυλία, καθώς δεν ήμουν στο Ρέθυμνο εκείνο το διάστημα, αλλά έχω δει στιγμιότυπα στο διαδίκτυο και νοερά ταξίδεψα μέχρι την Κρήτη. Παραθέτω ένα βίντεο για να αποκτήσεις και εσύ μια αίσθηση του τι έγινε εκείνη τη μουσική βραδιά στη Φορτέτζα.
Επιθυμώ να πω ότι με αυτόν τον καλλιτεχνικό τρόπο έκφρασης θέλω να αναδείξω το θέμα της βίας για το οποίο γίνεται πολύς λόγος στα ΜΜΕ και είναι κοινωνικό πρόβλημα. Με απλά λόγια θεωρώ ότι η συναυλία αυτή έβαλε το λιθαράκι της για να συνεχιστούν τέτοιου είδους προσπάθειες.
Η μουσική και τα τραγούδια έχουν τη δύναμη:
- να ενώνουν τους ανθρώπους
- να απαλύνουν τον πόνο
- να διώχνουν τη μοναξιά
- να αγγίζουν ψυχές
Όπως λέει και ο στίχος του τραγουδιού, “Το γέλιο σου”, του Παύλου Μελή:
Είχα πληγωθεί πολύ, φοβόμουν την αγάπη
Και τότε εμφανίστηκες εσύ
Το χέρι μου κράτησες σαν να ‘μουν παιδί
Ο οποίος περνάει το αισιόδοξο μήνυμα πως όταν βρεθεί ο σωστός άνθρωπος, πλέον απαλύνεται ο πόνος και δεν φοβάται κάποιος την αγάπη. Τότε, νιώθει σαν παιδί ξανά. Με άλλα λόγια, όλοι έχουμε κρυμμένο ένα παιδί μέσα μας το οποίο ακόμα κι αν πονάει, έχει ανάγκη από αγάπη και θαλπωρή. Συνεπώς, είναι προτιμότερο να μεγαλώνουμε αρμονικά το παιδί μέσα μας και να το προστατεύουμε από συμπεριφορές που προκαλούν αρνητικά συναισθήματα.